Blanco – Laus
Οι αμπελώνες
Οι αμπελώνες του LAUS είναι διανεμημένοι σε διάφορες περιοχές του Somontano, όπου το έδαφος διαφέρει ανάλογα με το υψόμετρο, καθότι φέρει διαφορετικά στοιχεία που κάνουν το σταφύλι ξεχωριστό. Πρόκειται για μια περιοχή με πετρώδη εδάφη και παρουσία γύψου και αργίλου σε κάποιες περιπτώσεις. Τέτοιου τύπου εδάφη χαρακτηρίζονται ως χαμηλής παραγωγικότητας. Το κλίμα είναι μεσογειακό με συχνές ετήσιες βροχοπτώσεις. Ο συνδυασμός των καιρικών συνθηκών και του εδάφους οδηγούν στην εξαιρετική ποιότητα του σταφυλιού και στα άριστα μέσα ωρίμανσής του.
Ποικιλία σταφυλιού
Chardonnay. Ο χειμώνας του 2017 ήταν εξαιρετικά βροχερός και κρύος και η άνοιξη του ίδιου έτους σχετικά βροχερή πράγμα που κατέστησε το έδαφος ιδανικό για την παραγωγή. Οι καιρικές συνθήκες του καλοκαιριού ήταν πιο επιθετικές με υψηλές θερμοκρασίες και βροχοπτώσεις κατι που ανέστειλε τον τρύγο 8 με 10 μέρες.
Οινοποίηση
Όταν το σταφύλι έφτασε στην απόλυτη ωριμότητά του έγινε και η συλλογή του. Τα χαράματα λοιπόν έφθασε στο οινοποιείο για να περάσεις την διαδικασία καθαρισμού από τον φλοιό και τα κουκούτσια σε πολύ χαμηλές θερμοκρασίες ούτως ώστε να διατηρηθεί ο φρουτώδης χαρακτήρας του. Μετά τον καθαρισμό επιδέχθηκε την μαλολακτική ζύμωση σε ατσάλινες ανοξείδωτες δεξαμενές ελεγχόμενης θερμοκρασίας για να διατηρηθούν όλα τα αρώματά του.
Γεύση
Οίνος λευκός. Χρώμα κίτρινου λεμονιού με πράσινες αποχρώσεις λόγω της νεαρότητάς του. Αν το μυρίσει κανείς έχει έντονη και περίπλοκη οσμή διακρίνοντας τα κιτρικά και τροπικά φρούτα (φλούδα λεμονιού, αχλάδι σε σιρόπι, ανανά και ώριμη μπανάνα). Γευστικά είναι νόστιμο φρέσκο καθώς το πίνεις σε προκαλεί να συνεχίσεις.