Cabernet – Enate
Αυτός ο οίνος κατέληξε να αποτελεί διμηούργημα απο τα καλύτερα αμπέλια μας. Το σοβαρό ατλαντικό ύφος του συνδυάζεται με τον μεσογειακό χαρακτήρα του και κάνει τον οίνο γλυκό και έρχεται να επιβεβαιώσει οτι το Somontano έχει ιδανική γη για το Cabernet.
Ποικιλία σταφυλιού: Cabernet απο επιλεγμένους αμπελώνες των κτημάτων του Enate, στο Salas Bajas και στο Alcanetos.
Χαρακτηριστικά της σοδειάς: Η άνοιξη του 2011 ήταν πολύ ζεστή και χωρίς πολλές βροχές , κάτι που καθυστέρησε κατα δύο βδομάδες την ωρίμανση του σταφυλιού. Παρολαυτά το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Ιουλίου και οι πρώτες μέρες του Αυγούστου ήταν σχετικά κρύες για την εποχή και επέδρασαν θετικά στην ωρίμανση. Το εναρκτήριο λάκτισμα, για την έναρξη του τρύγου, δώθηκε στις 18 Αυγούστου μετά απο έναν ολιγοήμερο αλλά τρομερό καύσωνα. Ο τρύγος για το Cabernet ολοκληρώθηκε στις 15 Σεπτεμβρίου.
Οινοποίηση: Η ζύμωση γίνεται σε ατσάλινες, ανοξείδωτες δεξαμενές στους 24 βαθμούς Κελσίου και η διαβροχή του διαρκεί τρεις βδομάδες. Ο οίνος μένει για 18 μήνες σε βαρέλια βελανιδιας, για την μηλογαλακτική ζύμωση μέχρι την εμφιάλωσή του.
Γεύση: Έντονη ευωδία απο μαύρα φρούτα που δημιουργούν μια ευχάριστη αίσθηση στο στόμα. Επιπλέον γίνεται αισθητή η ύπαρξη φρυγανισμένου ψωμιού στην μυρωδιά και κακάο στην γεύση.
Προτεινόμενος τρόπος κατανάλωσης: Σερβίρεται στους 16-18 βαθμούς. Ιδανικό συνοδευτικό για καπνιστά και κόκκινα κρέατα.
Βραβεία:
- 2011 GOLD International Wine Championship, Canada
- 2010 SILVER World Championship, Brussels
- 2010 GOLD International Wine Championship, Canada
- 2010 GOLD Mundus Vini, Germany
- 2010 100 Wines of the Year 2015 from the World Association of Wine Writers and Journalists, WAWWJ