Gewürztraminer – Enate
Μια αυθεντική λουλουδένια συμφωνία, με μια αξιοθαύμαστη εξέλιξη στο μπουκάλι. Αποτελεί ιδανική επιλογή σε μια καλοκαιρινή βεράντα η ακόμα συνοδεύει τέλεια φαγητά ανατολίτικης κουζίνας.
Ποικιλία σταφυλιού: Gewürztraminer
Χαρακτηριστικά της σοδειάς: Μετά απο ένα βροχερό ξεκίνημα της χρονιάς και με τις κατάλληλες για την εποχή θερμοκρασίες, η άνοιξη μας εγκαταλείπει την νύχτα της 24ης με 25η μέρα του μαρτίου φέρνοντας απίστευτες χιονοπτώσεις που προκάλεσαν μεγάλα προβλήματα στην ηλεκτροδότηση και στους δρόμους του Somontano. Ο Απρίλιος, αντίθετα, έρχεται με υηψηλές για την εποχή θερμοκρασίες φτάνοντας κάποιες μέρες και τους 30 βαθμούς. Παρόλαυτά, στα τέλη του μήνα, αντιμετωπίσαμε μια αξιοσημείωτη πτώση θερμοκρασίας της οποίας η ισχύς επηρέασε αρνητικά την παραγωγή. Στις 28 Απριλίου σημειώθηκαν χαλαζοπτώσεις και κάποιοι αμπελώνες ιδίως των νεαρών ποικιλιών επηρεάστηκαν πολύ. Έπειτα απο έναν Μαίο και Ιούνιο εξαιρετικά ζεστούς έρχεται ο Ιούλιος αρκετά ψυχρός. Τον Αύγουστο, ένα κύμα θερμού αέρος έλουσε την χερσόνησο αλλά και όλη την Ευρώπη κατα συνέχεια, πράγμα που καθυστέρησε την ωρίμανση του καρπού και επέτρεψε την αρχή του τρύγου στις 9 Αυγούστου με το Chardonnay 234. Μιας απόδοσης συγκομιδή αλλα εξαιρετικής ποιότητας που τελείωσε στις 21 Σεπτεμβρίου. Ο τρύγος του 2017 θα μείνει αξέχαστος σε παγκόσμιο επίπεδο ως μια συγκομιδή με σημαντικές απώλειες στην παραγωγή εξαιτίας των γενικότερων βροχοπτώσεων και τις μερικές καταστροφές που προκλήθηκαν απο τον παγετό της άνοιξης.
Οινοποίηση: Τα σταφύλια αφου έχουν συλλεχθεί απο το βράδυ, φτάνουν στο οινοποιείο και εισάγονται σε μια πρέσα πεπιεσμένου αέρα ώπου και διατηρείται για περίπου 5 ώρες σε κατάσταση διαβροχής (αυτό που οι Αγγλόφωνοι ονομάζουν “skin-contact”). Έπειτα απο μια εκτενή διαδικασία καθαρισμού, στους 10 βαθμους κελσίου για 48 ώρες, ο μούστος, καθαρός πλέον, μπαίνει στην διαδικασία της ζύμωσης, υπο την δράση επιλεγμένων ζυμομύκητων Saccharomyces Cervisiae, σε ατσάλινες ανοξείδωτες δεξαμενές σε ελεγχόμενη θερμοκρασία, 16 βαθμούς. Μετά την ζύμωση, ο οίνος διαυγάζεται με μπεντονίτη και σταθεροποιείται στους -5 ° C για να αποφευγθεί η δημιουργία όξινου τρυγικού καλίου.
Εμφιάλωση: Νοέμβριος 2017
Γεύση: Το Gewürztraminer είναι ένα αριστούργημα της κεντρικής Ευρώπης που ταιριάζει άρρηκτα με τους αμπελώνες του ΕΝΑΤΕ και παρουσιάζει ό, τι
υποδηλώνει το όνομά του: μια έντονη πικάντικη γεύση (würzig, στα γερμανικά). Η αρωματική ποικιλία του είναι πλούσια και πληθωρική, γεμάτη απο μελένιες και φλοράλ αποχρώσεις. Στην γεύση είναι βελούδινο, τονίζοντας κομψώς τα αρώματα του τριαντάφυλλου και των μπαχαρικών, αφήνωντας στο τέλος ένα μεταξένιο φινίρισμα.
Προτεινόμενος τρόπος κατανάλωσης: Σε θερμοκρασια 8 με 10 βαθμούς, ιδανικό συνοδευτικό απεριτίφ ή και μαζί με τυριά, φρουτοσαλάτες και εξώτικα πιάτα.